Topics

Asma (Sesak Napas)

 

Menurut hukum yang telah dijelaskan oleh Allah Yang Maha Esa, manusia sebenarnya merupakan himpunan cahaya-cahaya. Kehidupan dan kesehatannya bergantung kepada cahaya-cahaya tersebut. Banyak penyakit timbul kerana kekurangan cahaya, dan banyak juga penyakit muncul kerana kelebihan cahaya.

Cahaya bukan hanya satu jenis. Sebaliknya, terdapat sangat banyak jenis cahaya yang beredar dalam kehidupan manusia. Memberikan nama yang berasingan kepada setiap cahaya adalah di luar kemampuan pemikiran manusia. Untuk memudahkan pemahaman, kita boleh menyebut cahaya-cahaya itu sebagai warna-warna yang berbeza.

Dari mana cahaya-cahaya ini diperoleh oleh manusia, bagaimana ia turun ke otak manusia, bagaimana ia pecah dan tersebar, dan setelah tersebar bagaimana berbilion-bilion sel otak dipengaruhi olehnya sehingga membentuk pancaindera, semuanya telah dihuraikan secara terperinci dalam buku "Pengobatan dengan Warna dan Cahaya".

Penyakit asma dan sesak nafas (sesak napas) juga berlaku akibat ketidakseimbangan cahaya-cahaya tersebut. Cahaya-cahaya yang bertanggungjawab mengedarkan darah ke seluruh tubuh kehilangan keseimbangannya. Akibatnya, kotoran darah yang sepatutnya keluar melalui liang-liang badan tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya.

Apabila darah ini beredar ke seluruh tubuh dan sampai ke paru-paru, kotoran tersebut terus terkumpul pada jaringan paru-paru. Pada mulanya timbul pembusukan (pembusukan), kemudian terbentuk virus.

Apabila paru-paru dipenuhi oleh organisma yang tidak dapat dilihat meskipun dengan mikroskop, sistem pengepaman paru-paru menjadi rosak. Akibatnya, pernafasan menjadi sukar, dan keadaan inilah yang dinamakan asma.

Rawatannya adalah seperti berikut:



Tuliskan naqsh yang diberikan pada piring porselen atau kepingan emas menggunakan pewarna makanan kuning. Basuh naqsh tersebut dengan air dan berikan untuk diminum tiga (3) kali sehari. Perhatian Pasien hendaklah tinggal di tempat yang mempunyai udara bersih dan bebas dari habuk. Udara lembap, makanan masam, dan makanan sejuk adalah memudaratkan bagi penyakit ini. Cuaca yang terlalu sejuk atau terlalu panas juga tidak sesuai bagi pasien asma.

Topics